Kalvedans med rød saus

Kalvedans med rød saus

God dessert etter oppskrift fra Biri.

Desserter

Lett

2timer

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l råmelk
  • 1 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 l rød saft
  • 2 ss potetmel

Fremgangsmåte

  1. 4 dl råmelk fra første mål blandes med 6 dl fra andre eller tredje mål. Ha i sukker og vaniljesukker og rør om. Melken fylles i ildfast form. Bruk gjerne en brødform.
  2. Settes så i vannbad og stekes midt i ovnen i 1 1/2 time ved 125 grader til puddingen er stiv. Melken skal ikke koke.

Rød saus:

  1. Kok opp en liter litt sterk rød saft. Her kan det brukes saft fra kirsebær, bringebær eller husholdningssaft. Bland potetmel med 2 dl vann og visp dette i den kokende saften til den blir passe tykk. Avkjøles!

Rettens opphav

Kalvedans er en rett med lang historie i Norge, og lages av råmelk, som er den melka fra kua de første dagene etter kalving. Denne oppskrifta er sendt inn av Inger Johanne Vasaasen i Biri Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Kalvedans er en tradisjonell dessert som på grunn av det høye innholdet av proteiner i råmelka egner seg godt til å lage en stiv pudding uten tilsetting av andre tilsetningsmidler, som gelatin eller egg. Biri Bygdekvinnelag deltar hvert år på Biri-dagen hvor vi serverer denne retten.»