
Kokost
Mild og god ost etter gamle setertradisjoner.
Tilbehør
Lett
60minutter
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 kg skjørost
- 920 g pultost
- 20 g salt
- 1 ss karve
- 2 l fløte
Fremgangsmåte
- Bland skjørost, pultost, salt og karve. Skjørosten kan gjerne være litt gammel.
- Ha fløte i en kjele og varm opp. Ha oppi osteblandingen litt etter hvert under stadig omrøring.
- Kok opp under omrøring til en glatt og jevn blanding. Om osten ikke blir glatt kan en ha i litt natron.
- Ha blandingen over i ei bøtte som settes kaldt. Rør innimellom så ikke karven blir liggende på bunnen. Når blandingen er jevn og passe tjukk kan den has over i små plastbokser.
Osten holder seg i cirka 3 uker, og kan fint fryses. Kokosten er smørbar og har en mild smak av pultost. Osten er god både på flatbrød, kjeks og knekkebrød.
I videoen over ser du Gun Kjølhaug lage kokost på setra i Einunndalen. Hun bruker Hedmark pultost fra TINE, eller av sin egen pultost i kokosten. Om hun bruker av egen fløte halvblander hun med mjølk.
Rettens opphav
Kokost er en ost med lange tradisjoner i Nord-Østerdal i Hedmark.