Kokost

Kokost

Mild og god ost etter gamle setertradisjoner.

Tilbehør

Lett

60minutter

Hedmark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg skjørost
  • 920 g pultost
  • 20 g salt
  • 1 ss karve
  • 2 l fløte

Fremgangsmåte

  1. Bland skjørost, pultost, salt og karve. Skjørosten kan gjerne være litt gammel.
  2. Ha fløte i en kjele og varm opp. Ha oppi osteblandingen litt etter hvert under stadig omrøring.
  3. Kok opp under omrøring til en glatt og jevn blanding. Om osten ikke blir glatt kan en ha i litt natron.
  4. Ha blandingen over i ei bøtte som settes kaldt. Rør innimellom så ikke karven blir liggende på bunnen. Når blandingen er jevn og passe tjukk kan den has over i små plastbokser.

Osten holder seg i cirka 3 uker, og kan fint fryses. Kokosten er smørbar og har en mild smak av pultost. Osten er god både på flatbrød, kjeks og knekkebrød.

I videoen over ser du Gun Kjølhaug lage kokost på setra i Einunndalen. Hun bruker Hedmark pultost fra TINE, eller av sin egen pultost i kokosten. Om hun bruker av egen fløte halvblander hun med mjølk.

Rettens opphav

Kokost er en ost med lange tradisjoner i Nord-Østerdal i Hedmark.