Mjølkegryn frå Skjåk

Mjølkegryn frå Skjåk

Billeg, lettvint og sunn mat som og kan brukast av lactovegetarianarar.

Middagsretter

Lett

1døgn

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 125 g byggryn
  • 2 l mjølk
  • 100 g kålrot
  • 500 g mandelpoteter
  • 0.5 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 200 g gulrot

Fremgangsmåte

  1. Legg byggryn i kaldt vatn natta over.
  2. Ha gryn og vatn i en kjele (vatnet må stå over gryna) og la det småkoke til vatnet har trekt inn.
  3. Tilsett mjølka og kok til det jamnar seg noko.
  4. Skjer gulrøtter og kålrot i småe bitar og tilsett dette i suppen og kok i ca 5 minutter.
  5. Ha i oppskorne potetbitar og kok vidare til potet og grønnsakane er møre. Smak til med sukker og salt.

Tips!

Man kan legge i bløt og koke større porsjoner, f.eks. 1 kg, med byggryn om gangen. Dette kan fryses ned i porsjonsstørrelser til senere bruk.

Rettens opphav

Denne retten er ulik vanleg mjølkegryn, men er eit resultat av ingrediensane ein hadde på gardane før i tida. Da dyrka ein bygg, potet, kålrot og gulrot i Skjåk. Mjølk hadde kvar gard.
Oppskrifta er sendt inn av Svanhild Gjeilo i Skjåk Bygdekvinnelag.