Appelsinkake

Appelsinkake på fat

Appelsinkake

Frisk og god kake som er lett å lage.

Kaker

Middels

60minutter

Hedmark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 150 g smør
  • 2 dl sukker
  • 3 stk egg
  • 1 stk sitron
  • 1 stk appelsin
  • 3 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 dl melis (glasur)
  • 2 ss sitronsaft (glasur)
  • 2 ss appelsinsaft (glasur)
  • 1 ss mykt smør (glasur)

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 175 grader.
  2. Vask sitrusfruktene. Riv skallet og press saften.
  3. Rør smør og sukker hvitt og porøst. Ha i eggene, ett om gangen, og tilsett revet skall og saft av sitrusfruktene (hold igjen 2 ss sitron- og 2 ss appelsinsaft til glasuren). Sikt sammen mel og bakepulver og bland dette inn.
  4. Ha røren i en smurt og strødd form, gjerne en randform.
  5. Stek kaken i cirka 45 minutter. Bruk en strikkepinne e.l. til å kjenne om kaken er ferdig stekt – det skal ikke henge igjen røre på pinnen. Avkjøl kaken.

Glasur:

  1. Rør sammen melis, mykt smør og saft fra sitrusfruktene til en glatt glasur som helles over kaken. Det er fint å drysse syltet appelsinskall over kaken før melisen stivner.

Rettens opphav

Sitrusfrukter var lenge ansett som eksklusive råvarer for de fleste i Norge, men enkelte store gårder hadde egne «orangerier», hvor de dyrket appelsiner og sitroner, noe Christopher Hammer beskrev i sin bok «Norsk kogebog» fra 1793.
Denne oppskriften ble sendt inn av Mo Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.

Se også

array(3) {
  ["acf_fc_layout"]=>
  string(16) "related_articles"
  ["title"]=>
  string(8) "Se også"
  ["ids"]=>
  array(3) {
    [0]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(2360)
    }
    [1]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(4295)
    }
    [2]=>
    array(1) {
      ["id"]=>
      int(356)
    }
  }
}