
Fiskegryte med sik
Gryte med sik, som er enkel å lage og lett å like - også for barn!
Middagsretter
Middels
30minutter
Buskerud
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 600 g fileter av sik
- 10 stk poteter
- 6 stk gulrøtter
- 1 stk løk
- 5 dl vann
- 5 dl melk
- 3 dl rømme
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
Fremgangsmåte
- Rens og vask fisken, og tørk den lett med tørkepapir. Skjær filetene opp i store bitter.
- Rens løken og skjær den i ringer. Skrell og vask poteter og gulrøtter og skjær i skiver.
- Ha potetene og gulrøttene i en kjele eller gryte. Hell på vann og melk til det dekker innholdet og la det koke i 5 minutter.
- Tilsett fisk, løk og rømme til gryta. Bland forsiktig og kok videre i 10-15 minutter til det har jevnet seg og grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper. Tilsett mer vann eller melk om du ønsker mer kraft.
Server gryta med flatbrød.
Tips
Om du ikke får tak i sik kan du erstatte den med sei, fersk eller frossen. Løken kan erstattes med purre om du foretrekker det.
Rettens opphav
Denne oppskriften ble sendt inn av Ytre Ådal Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.
De skriver at sik er en av våre mest anvendelige ferskvannsfisker, og gjennom tidene har den vært en viktig del av kostholdet i innlandet. I Ådalen pleide man å si at Sperillen var et godt spiskammers for Ådølingene, og det samme med Ådalselva. Sik er en fisk mange lenge ikke har «brydd seg om», men vi håper at siken igjen vil få sin fortjente heder og verdighet.
En versjon av denne oppskriften står også i heftet «Tradisjonskost fra Ringerike» fra 1996.