Kvitgomme fra Utskarpen

Kvitgomme fra Utskarpen

Kvitgomme med rosiner og smak av kardemomme.

Tilbehør

Middels

1timer

Nordland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 l melk
  • 1 ss 35% eddik
  • 550 g ostemasse (cirka)
  • 50 g rosiner
  • 1.5 dl fløte
  • 100 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 5 dl melk
  • 4.5 ss hvetemel (toppede skjeer)

Fremgangsmåte

Ostemasse:

  1. Kok opp 3 liter melk. Dra kjelen av platen når melken koker og tilsett cirka 1 spiseskje med 35% eddik.
  2. Rør hele tiden. Ha litt kald melk klar til å dempe overkok. Hvis melken ikke deler seg nok, ha i litt mer eddik.
  3. Ostemassen skal samle seg og mysen skal være grønn. Ta kjelen av plata. Sil fra mysen. Den skal ikke brukes i gommen, men er fin å bruke i brøddeig.

Jevning:

  1. Smuldre ostemassen i kasserollen. Ha i rosiner, fløte, sukker, kardemomme og melk og la det småkoke et par minutter til rosinene er knapt møre.
  2. Sikt så i hvetemelet, og la det småkoke under omrøring i cirka 5 minutter.

Øs den ferdige Kvitgommen opp på fat og glasér med en klatt smør, strø med kanel og sett til avkjøling.

Tips

Gomosten og ferdig gomme kan fryses.
Sukkermengde og krydder kan forandres. Noen liker å smake til med litt anis (1/2 ts) eller litt vaniljesukker.

Rettens opphav

Kvitgomme er mye brukt i Utskarpen, på melkkaka eller på krinalefsa, til hverdag eller fest.
Denne oppskrifta er fra Konstanse Svaleng, og er innsendt av Ytre Rana Bygdekvinnelag.