Klubb fra Maseng

Gryte som damper

Klubb fra Maseng

Tradisjonsrik bruk av blod fra Maseng.

Middagsretter

Middels

1.5timer

Hedmark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 0.5 l blod
  • 1.75 dl vann
  • 3.5 dl finhakket talg
  • 1.5 ts salt
  • 0.5 ts pepper
  • 0.5 ts ingefær
  • 0.5 ts nellik
  • 700 g siktet rugmel

Fremgangsmåte

I tillegg til ingrediensene skal det også til litt hakket nyretalg, samme kryddermengde som i oppskriften og litt hakket løk. Dette skal blandes for seg og fordeles i midten av hver klubb før koking.

  1. Visp opp blodet, ha i vann, talg og krydder.
  2. Rør inn rugmel, litt om gangen. Røra skal være ganske fast. La den stå og svelle cirka 30 minutter – den tykner i svelletiden.
  3. Pakk inn røra med ister, løk og krydder i midten. Pakk inn i matpapir eller plastfolie.
  4. Slipp klubben i kokende saltet vann og la den koke cirka 1 time. Beregn tiden fra den siste klubben ble lagt i.

Serveringstips

Klubb blir spist på forskjellige måter. Den kan serveres med sukker,salt,smør,sirup,eplemos eller tyttebærsyltetøy.
Kald klubb kan deles i biter og småkoke i melk til melka tykner litt. Bruk gjerne en panne med høye kanter på.

Rettens opphav

Tidligere var det selvsagt at man skulle bruke alle råvarene til fulle, inkludert alle deler av dyret ved slakt. Når man slakta på gården tidligere ble dyret tappa for blod, og det var et stort arbeid å røre i blodkaret slik at blodet ikke skulle levre seg. Det var vanlig å spise blodmat, som blodpudding, blodklubb og blodpølser, i tida rett etter slakting.