
Tynnkake
Kaffemat fra Målselv.
Kaker
Middels
60minutter
Troms
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 3 l helmelk
- 4.5 dl sukker
- 30 g margarin
- 20 g smult
- 1 ss karve
- 0.25 ts salt
Fremgangsmåte
I tillegg til ingrediensene i lista trenger du hvetemel og byggmel.
- Ha melk, sukker, fett, karve og salt i ei gryte. Hold igjen noe av melka, og bruk denne til å lage en jevning av melk og hvetemel.
- Kok opp melka i gryta og ha i jevningen. Når det koker opp igjen tilsetter man mer mel – omtrent halvparten hvetemel, halvparten byggmel. Ha i nok mel til at det blir en ganske hard graut. Avkjøl.
- Når blandingen er kald kjevles den ut i tynne leiver som skjæres i firkanter, cirka 12-13 centimeter.
- Stek kakene på takke på begge sider. For at de skal bli sprø må de ha svak varme, det vil si langstekes.
Tips
I den opprinnelige oppskriften står det at smultet man bruker i deigen skal være smult som man har kokt fattigmann i.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er fra boka «Matretter fra gard og grend» som Norges Bondelag og Bondebladet ga ut i 1982.
I boka kan vi lese at tynnkake kom til Målselv med innflytterne fra Østerdalen på 1700-tallet, da mange flyttet nordover etter Storofsen – en ekstremflom i 1789.
Ei tid så det ut som om det å bake tynnkake holdt på å dø ut, men det har senere tatt seg opp igjen. Tynnkake blir brukt som «biteti» – kaffemat – og særlig i de store høytidene. Til slåttonna har tynnkake og vært bakt. Da fikk onnefolket brakt bakverket ut på jordet til kaffemat.