Skrei, lever og rogn

mann på torskefiske

Skrei, lever og rogn

Tradisjonelt fiskemåltid med fersk skrei, lever, rogn og møljegryte.

Middagsretter

Middels

60minutter

Troms

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1.5 kg fersk skrei
  • 300 g lever av skrei
  • 500 g rogn av skrei

Fremgangsmåte

  1. Kok opp salt og vann i ei gryte. Legg i fiskestykkene. Fisken skal være godt dekket av vann. Trekk fisken til fiskekjøttet slipper beina.
  2. Rognen kokes på samme måte, men for seg selv i en annen gryte.
  3. Fisken og rogna legges på fat og holdes varme.
  4. Rens leveren for trevler og ganger. Klipp den i små biter og kok i fiskesøet. Tilsett litt mer salt.
  5. Etter oppkok tilsettes en kopp kaldt vann, og en gir søet et nytt oppkok – dette for å få fettet til å samle seg. Gryta kalles nå møljegryte.

Servering

Møljegryta settes midt på kjøkkenbordet. Man bryter hjemmebakt flatbrød i fire deler og bløter stykkene i søet. Liker en mye fett forsøker en med stykkene å samle mest mulig.

Brødet legges på tallerken. Med sas-spon samler en noen stykker lever som legges oppå flatbrødet. Dette kalles «leverbette». Mølja spises som forrett før potet og fiskefatet kommer på bordet.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er fra boka «Matretter fra gard og grend» som Norges Bondelag og Bondebladet ga ut i 1982. Oppskrifta var sendt inn av Kvæfjord Bondelag.
I boka kan vi lese at fiskeretter som dette blir brukt både til hverdag og fest. Skrei (torsk) fra Lofoten er best, men også sei og torsk fra heimhavet blir mye brukt.