
Glutenfrie potetlefser
Glutenfri variant av klassiske lefser.
Brødmat/Bakverk
Middels
60minutter
Sogn og Fjordane
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1800 g ferdig potetmasse
- 2 ts salt
- 4 dl Semper, fin
- 6 ss lettrømme
Fremgangsmåte
- Mal varme poteter med salt.
- Bland poteter, mjøl og lettrømme og elt det i 2 minutt på miksar.
- Ta deigen ut på bakebordet og del i 10–12 emne.
- Bak ut tynne leivar, bruk rikeleg semper til «brøymjøl».
- Steik på varm takke. Legg leivane på kvarandre i eit klede. Når dei er kalde, pakkar ein dei godt inn og legg dei i frysen.
Tips
Desse lefsene er gode til rakfisk, gamalost og rømme eller med smør og sukker. Ein kan òg smørje dei som vanlege lefser. Om ein ikkje ønskjer å bake store leivar, kan ein lage litt store tynne potetkaker. Det er lettare å bake mindre leivar, og til rakfisk passar det godt.
Flere oppskrifter på glutenfrie tradisjonsretter finner du HER.
Rettens opphav
Lefse har blitt bakt i hele Sogn og Fjordane. Opprinnelig var de nok omtrent som flatbrød, men bakt med finere mel og stekt på sterkere varme. Da «bløytte» man leivene når de skulle brukes. Senere ut på 1900-tallet ble det vanlig med hevingsmiddel, melk, rømme og smør i lefsa.
Oppskrifta er fra Kari Støfringsdal, forfatter av Fjordamat-bøkene.