
Glutenfrie tjukklefser
Gode smurde lefser på glutenfri oppskrift.
Brødmat/Bakverk
Middels
1døgn
Sogn og Fjordane
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 kg Semper (rød/grøn)
- 200 g sukker
- 200 g fast margarin
- 1 stk egg
- 1 ss bakepulver
- 2 ss hjortesalt
- 0.5 dl kokande vatn
- 0.5 l kefir
Fremgangsmåte
- Rør hjortesalt ut i kokande vatn.
- Smuldre margarin i mjølet. La alt gå i miksar. Set kjølig, helst over natta.
- Del i 16 emne og kjevl dei ut til dei passar på ei stor steikepanne.
- Steik dei på tørr steikepanne eller på takke. Bruk ikkje for sterk varme.
Fyll
- 300 g smør
- 300 g sukker
- 1 pose kanel
Bland saman og smør på lefsene.
Flere glutenfrie oppskrifter på tradisjonelle retter finner du HER.
Rettens opphav
Lefse har lange tradisjoner i Sogn og Fjordane. Opprinnelig var de nok omtrent som flatbrød, men bakt med finere mel og stekt på sterkere varme. Da «bløytte» man leivene når de skulle brukes. Senere ut på 1900-tallet ble det vanlig med hevingsmiddel, melk, rømme og smør i lefsa.
Oppskrifta er henta fra Fjordamat, skrevet av Åse Kongsvik og Kari Støfringsdal og utgitt av Sogn og Fjordane Bygdekvinnelag på Selja Forlag i 2008.