Rømmegrøt

rømmegrøt og spekemat

Rømmegrøt

Enkel og god rømmegraut - uten rømme!

Grøt

Middels

30minutter

Hordaland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l kremfløyte
  • 1 l kefir
  • 1 stk egg
  • 130 g kveitemjøl
  • 70 g semulegryn

Fremgangsmåte

  1. Visp saman kremfløyte, kefir og egg. La det koke opp.
  2. Sikt på kveitemjøl og semulegryn under omrøring. La grauten koke til den skyt (feittet kjem ut). Småkok i noen minutt. Smak til med salt og sukker.

Serverast med flatbrød, spekemat og raud saft. Sukker og kanel smakar godt på grauten.

Rettens opphav

Grøt har blitt spist i Norge siden forhistorisk tid. Flere grøtmåltider om dagen var ikke uvanlig mange steder. I det gamle norrøne språket finner vi flere ord som hentyder til grøt, noe som sier mye om grøten historiske betydning.
Rømmegrøt har vært vanlig «gjestebudsgraut», brukt til høytider og som sendingsmat til bryllup og gravøl, til barselgraut, onnegraut og ved dugnader. Oppskriftene, hvordan grauten ble servert og hva man hadde oppå har variert fra sted til sted.
Denne oppskriften ble sendt inn av Liv Spilde i Bjørgum Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.