
Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik
Karbonadar med havregryn
Gode karbonader til middag, koldtbord eller som pålegg.
Middagsretter
Lett
30minutter
Hordaland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 500 g kjøttdeig
- 2 dl lettkokte havregryn
- 2 ss potetmjøl
- 1 ts kjøttkakekrydder
- 0.25 ts pepar
- 1 ts salt
- 4 dl mjølk/vatn
- 1 stk egg
- 1 ss finhakka lauk
- 2 ss smør til steiking
- 1 stk lauk
Fremgangsmåte
- Bland kjøttdeig med havregryn, potetmjøl og krydder. Spe med mjølk – litt om gongen.
- Ha i samanpiska egg og finhakka lauk.
- Form til runde kaker og steik på middels varm panne.
Kan serverast som middagsrett med bruna lauk, kokte poteter og rotgrønnsakstappe eller som pålegg på brød med bruna lauk.
Rettens opphav
Tidligare vart det nytta hakkeblokk til å hakke kjøtt, men dette var arbeidskrevjande. Kjøttkvern var mogelig å få tak i rundt 1890, men var ikkje vanlig i norske heimar før 20 – 30 år seinare. Til karbonader og kjøttkaker vart det truleg nytta kjøtt som ikkje kunne nyttast til anna mat; innmat, småkjøtt, restekjøtt etc. I slaktetida vart det laga til mat av heile dyret, alle delar måtte nyttast.
Denne oppskriften ble sendt inn av Guro Kristi Holmberg i Stord Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.