Leverpostei

leverpostei på brødskiver

Leverpostei

Hjemmelaget leverpostei er både sunt og smaksrikt.

Tilbehør

Middels

3timer

Vestfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 500 g svinelever
  • 250 g medisterdeig
  • 50 g løk
  • 60 g margarin eller smør
  • 80 g hvetemel
  • 5 dl melk
  • 4 ts salt
  • 1 ts pepper, kvernet
  • 1 ts allehånde
  • 1 ts nellik, malt
  • 2 stk egg
  • 3 stk ansjosfileter, finhakkes

Fremgangsmåte

  1. Forvarm ovnen til 150 grader.
  2. Mal leveren sammen med løk.
  3. Smelt margarin, rør inn hvetemelet og spe med melk. Kok opp under omrøring til grøtaktig konsistens. Avkjøl.
  4. Pisk eggene lett og bland alle ingrediensene sammen.
  5. Hell røren i en smurt form og sett den i en langpanne fylt med vann. Stekes midt i ovnen i 1,5 – 2 timer.

Syltede rødbeter smaker nydelig på hjemmelaget leverpostei. Oppskrift finner du her (åpner i ny fane).

Rettens opphav

I Vestfold var det vanlig å slakte gris i november eller desember tidligere. Ellers i året ble det bare slaktet om man trengte noe ekstra til selskapeligheter eller begravelser. Det var viktig å slakte på voksende måne – da vokste flesket i panna og ble godt.
Alle deler av dyret ble brukt. Blodet ble brukt til klubb, blodpudding, pølser eller blodpannekaker. Innmaten ble brukt til lungemos, innmatpølser, leverkaker og leverpostei. Skinke og bog ble saltet og brukt til stekeflesk og spekeskinke. Både tørrsalting og lakesalting var vanlig. Tarmene ble renset og brukt til pølser. Isteret (fett fra innvollene) og løst plukkfett fra tarmene ble brukt til smult, koking av såpe og til skosmørning.
Denne oppskrifta ble sendt inn til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.