
Kransekake
Tradisjonsrik festkake til små og store anledninger.
Kaker
Middels
25minutter
Vestfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 500 g mandler
- 500 g melis
- 2 dl eggehvite
Fremgangsmåte
- Mal mandlene og bland alt sammen til passe fast deig.
- Deigen trilles eller sprøytes ut til passende pølser som stekes i godt smurte kransekakeformer.
- Stekes på 180 grader i ca 15 min på midterste rille. Kjøles ned før ringene fjernes fra formene. Pyntes med melisglasur (eggehvite og melis blandes).
1 porsjon gir 1 kake á 18 ringer.
Tips
Kaken kan med fordel fryses før bruk.
Rettens opphav
Kaker med mandler i ble tradisjonelt sett på som veldig eksklusive i Norge.
I en kokebok fra 1895, skrevet av Henriette Schønberg Erken, står det at » saakaldte krydderier» ikke var noe man tilsatte maten daglig. «Krydder er dyre og forfalskes derfor ofte. Man sikrer sig derimot ved at kjøpe dem hele og selv pulverisere dem». Schønberg Erken omtaler også korinter, sukat, rosiner og mandler som «krydderier» og forklarer at mandler «benyttes hele, støtte eller skaarne i stykker.»
Denne oppskriften ble sendt inn til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.