
Syltet ørret
Etter gammel oppskrift fra Stenberg på Toten.
Middagsretter
Middels
3døgn
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 300 g ørretfilet
- 1 ss salt
- 2 dl vann
- 1 dl eddik
- 1 dl sukker
- 0.5 ts hel svart pepper
- 0.5 ts sennepsfrø
- 2 stk laurbærblad
- 1 ts hel nellik
- 2 ss fersk dill
Fremgangsmåte
- Strø salt på fisken og la den stå i 2-3 timer.
- Del ørreten i fingertykke skiver, og legg den på glass.
- Bland de øvrige ingrediensene til laken, kok opp, avkjøl og hell over. Sett kaldt i 2-3 dager.
Pepperrotkrem smaker nydelig til, oppskrift finner du her (åpner i ny fane).
Tips!
Du kan bruke ferdig sursildkrydder som du får kjøpt i butikken, i stedet for krydderet i oppskriften om du ønsker.
Rettens opphav
Denne oppskriften er hentet fra boken «Amtmanninen og hennes døtre», skrevet av Torveig Dahl, Kirsten Gustad, Anne Mari Amlien, Vigdis Bjørhovde, Rita Wentzel-Larsen og Karin E. Jansen.
Boka er basert på de håndskrevne oppskriftene etter amtmanninne Ditlevine Weidemann og hennes døtre Ingeborg Marie, Nahyda og Amalie fra Stenberg på Toten, der de levde 1802-1901. Amtmanninnene holdt styr på store og omfattende husholdninger, og hadde ansvar for at det som ble servert til hverdag og fest var standsmessig og innholdsrikt for familien, for tjenerskapet – og for alle gjestene gjennom året.