Raspresk

raspresk på tallerken

Raspresk

Raspresk, eller risk, er tradisjonsmat fra Trysil.

Middagsretter

Lett

20minutter

Hedmark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 10 stk store poteter
  • 2 dl mjølk
  • 3 dl sammalt hvete
  • 2 dl hvetemjøl
  • 1 ts salt
  • 50 g margarin eller smør

Fremgangsmåte

  1. Skrell potetene og riv de på et rivjern.
  2. Bland den rå potetmassen med mjøl, mjølk og salt til ei passe tykk røre.
  3. Stek risken som pannekaker i stekepanne.

Serveres med syltetøy og kald melk.

Rettens opphav

I Trysil har man dyrket poteter siden 1700-tallet, og og den har vært ei viktig kilde til næring og vitaminer. Langt fram til våre dager ble de kalt «eple» i Trysil, og noen av de eldste sier fremdeles at de «græv epler».
Raspresk var vanlig til både middag og kveldsmat i Trysil. Og til alle årstider – og til fest så vel som til hverdags. Risken ble også spist varm med syltetøy, sukker eller trollkrem til.
Denne oppskrifta er hentet fra boka «Tradisjonsmat» fra Trysil Bygdekvinnelag.