
Potetlefser
Tradisjonell oppskrift fra Folldal.
Brødmat/Bakverk
Vanskelig
60minutter
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 5 dl heilmjølk
- 100 g margarin
- 5 dl kveitmjøl
- 1 ts salt
- 3 kg mandelpoteter
Fremgangsmåte
- Kok opp heilmjølk og margarin. Bland det saman med kveitmjøl og salt, og la det stå og svelle ei stund.
- Skrell og kok mandelpotetene, og mal dei to gonger. Ha 1 dl kveitmjøl i potetmassen og kna godt.
- Ta halvparten av potetmassen og halvparten av mjøldeigen om gongen, og kna det veldig godt saman. Ha i meir mjøl om nødvendig.
- Bak ut tynne lefser og steik på takke nokre få sekund på kvar side. Takka på 9.
1 porsjon gir cirka 30 lefser.
Rettens opphav
Potetlefser har lange tradisjoner på de fleste jul- og påskebord i hele fylket. Å bake skikkelig lefse ble regna som en skikkelig kunst – også i tidligere tider. Det sies at lefsa skal være mer i lufta enn på takka.
I Folldal er det tradisjon å «gjera seg beta» med lutefisk på potetlefse med godt smør på. Sammen med mjølkesuppe er dette en velbrukt julekveldsmiddag i bygda.
Denne oppskrifta ble sendt inn av Øvre Folldal Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.