
Lutefisk og risgrynsmelkesuppe
Tradisjonell julekveldsmat fra Tylldalen.
Middagsretter
Middels
2timer
Hedmark
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 3 kg lutefisk
- 4 dl vann
- 45 g risengryn
- 8 dl melk
- 0.5 ts salt
Fremgangsmåte
- Lutefisken saltes over natten og vannes deretter ut i 6-7 timer. Legg fisken i ei langpanne og stek på 220 grader i cirka 45 minutter.
Risgrynsmelkesuppe:
- Kok grynene i vannet til det er trukket inn i dem. Spe med kokende melk, og kok under lokk til grynene er møre – cirka 1,5 time. Smak til med salt.
Lutefisken serverer på lefse med godt smør, med suppa til. Oppskrift på lefse fra Nord-Østerdal finner du her (åpner i ny fane).
Rettens opphav
Lutefisk og smør på lefse med risgrynsmelkesuppe til var mye brukt som julekveldsmat i Tylldalen i gamle dager. Mange bruker nok denne kombinasjonen også i dag, men da med mer tilbehør til lutefisken, som f.eks. ertestuing, bacon og poteter.
Denne oppskriften ble sendt inn av Tylldalen Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.