Lutefisk og risgrynsmelkesuppe

Lutefisk og risgrynsmelkesuppe

Tradisjonell julekveldsmat fra Tylldalen.

Middagsretter

Middels

2timer

Hedmark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 kg lutefisk
  • 4 dl vann
  • 45 g risengryn
  • 8 dl melk
  • 0.5 ts salt

Fremgangsmåte

  1. Lutefisken saltes over natten og vannes deretter ut i 6-7 timer. Legg fisken i ei langpanne og stek på 220 grader i cirka 45 minutter.

Risgrynsmelkesuppe:

  1. Kok grynene i vannet til det er trukket inn i dem. Spe med kokende melk, og kok under lokk til grynene er møre – cirka 1,5 time. Smak til med salt.

Lutefisken serverer på lefse med godt smør, med suppa til. Oppskrift på lefse fra Nord-Østerdal finner du her (åpner i ny fane).

Rettens opphav

Lutefisk og smør på lefse med risgrynsmelkesuppe til var mye brukt som julekveldsmat i Tylldalen i gamle dager. Mange bruker nok denne kombinasjonen også i dag, men da med mer tilbehør til lutefisken, som f.eks. ertestuing, bacon og poteter.
Denne oppskriften ble sendt inn av Tylldalen Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.