
Vafler
Lykken er nystekte vafler!
Kaker
Lett
30minutter
Landsdekkende
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 6 stk egg
- 2 dl sukker
- 5 dl melk
- 3 dl rømme
- 600 g hvetemel
- 2 ts kardemomme
- 2 ts kanel (kan sløyfes)
- 2 ts bakepulver
- 200 g smør eller margarin
Fremgangsmåte
- Pisk egg og sukker godt sammen. Tilsett melk og rømme.
- Tilsett de tørre ingrediensene, og rør godt til en klumpfri røre.
- La røren svelle i cirka 15 minutter.
- Rør inn smeltet smør.
- Stek vaflene i vaffeljern.
Serveres nystekte med rømme og syltetøy eller brunost.
1 porsjon gir 15 vafler.
Tips: Vafler er praktisk og velsmakende måte å bruke opp rester på. Du kan bytte ut melka med kulturmelk eller kefir, eller erstatte noe av melka med det du måtte ha av rømme, fløte, kesam eller hytteost (cottage cheese). Det går også fint å blande rester av risengryn-, byggryn,- eller havregrynsgrøt i vaffelrøra.
Rettens opphav
Vafler finner vi i ulike varianter over hele landet. De første vaffeljernene ble trolig utviklet i Nederland og Tyskland på 1300-tallet. De første kakene som ble laget i Norge, utover de kakene som ble stekt på helle (takke), var kaker stekt i jern, som man holdt inn i varmen. Det kunne være vaffeljern, gorojern og munkejern, i tillegg til krumkakejern, med lange skaft. Denne oppskriften ble sendt inn til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.