close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Filmproduksjon Valsøyfjord mars 2019. Foto: Jon Marius Nilsson

Storfeskball med ister

Fiskeboller med ister som smaker nydelig.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Sør-Trøndelag
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 750 g renset fisk
  • 2 ts salt
  • 1 ss potetmel
  • 5 g hvetemel
  • 4 dl melk
  • 200 g ister
  • 0 ukjent litt pepper, muskat og kardemomme

Fremgangsmåte

  1. Skjær fisken i biter og kjør den sammen med saltet i en foodprosessor. Tilsett melet og spe med melk til en glatt farse.
  2. Glatt fiskedeigen til i fat eller bolle. Stikk med en glatt våt treskje ut et passe stort emne. Legg emnet i handa og drei den ved hjelp av treskjeen rundt til det blir en rund og sprekkfri bolle. Putt inn en bit ister og glatt til.
  3. Legg bollene i lettsaltet kokende vann og la dem trekke ca 10 min eller til de er helt gjennomkokt.

Ister kan kjøpes/bestilles i dagligvarebutikker. Hakkes i biter eller kjøres i foodprosessor og tilsettes salt, pepper og løk. Brukes til fyll i storfiskball.

Serveres med stekt bacon, kokt kålrot, gulrot og potet.

Emmas oppskrift på ister

Vi tar ut fettet som ligger i buken på grisen. Renser tarmene for fett, og vanner ut dette i et par døgn. Bretter ut isterhinna og legger fettet fra tarmene fordelt utover. Krydrer med salt, pepper og løk. Ruller det sammen og knytter tråd omkring. Legges kjølig i et døgn. Graves ned i grovsalt, og der ligger den til vi skal bruke av den. Skjær av en bit og legg resten tilbake i saltet. Brukes både til fiskeboller og potetball. Kan også stekes i panne og da blir det et nydelig fett til nysaltet fisk.
Isteret kan også fryses ned når det er blitt passe salt.


place
Sør-Trøndelag

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Helga Selven i Agdenes Bygdekvinnelag. Hun skriver at de har fått oppskriften, både på ball og ister, fra et tidligere medlem, Emma Fremstad. Hennes familie bruker fremdeles storfeskball til festmat: – Vi bor ved kysten og har lett tilgang til fisk og mange her lager fiskemat til eget bruk.