Rømmegrøt fra Alvdal

trebolle og skje

Rømmegrøt fra Alvdal

Gammel oppskrift på rømmegrøt med mandelpotet.

Grøt

Middels

40minutter

Hedmark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2.5 l sur rømme (seterrømme)
  • 4 dl hvetemjøl
  • 2.5 dl byggmjøl
  • 2.5 l mjølk
  • 750 g kokt potet
  • 2 ts salt

Fremgangsmåte

  1. Kok rømmen i cirka 5 – 10 minutt. Visp i cirka halvparten av mjølet. Kok til fettet skilles ut, og ta fettet av.
  2. Spe med noe av mjølka og visp på resten av mjølet.
  3. Mos potetene i mjølk (hurtigmikser er bra) og bland i grøten.

Når grøten serveres i serveringsbolle has fettet over grøten. Ved store porsjoner serveres også noe av fettet ved siden av. Sukker, kanel og rød saft hører med.

Rettens opphav

Denne oppskrifta ble sendt inn av Alvdal Bygdekvinnelag til Tradisjonsmatjakten i Norges Bygdekvinnelag i 2017.
Rømmegrøt og lettsaltet fisk var vanlig gjestebudskost i eldre dager. Alt serveres på en flattallerken, med gaffel og kniv. Flatbrød må det være attåt.
Oppskrifta er etter Laura Müller (f.1893). Hun fortalte om denne oppskrifta, da Hedmark Bondekvinnelag/Bygdekvinnelag i 1974 satte i gang med innsamling av gamle matoppskrifter.
Potetene var nok for å drøye mjølet som kostet penger, for potetene hadde de selv. Resultatet ble en ekstra god rømmegrøt.