close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


rakafisk på lefse

Rakafisk kokt i øl og sirup

Fjellfisk fra Hardangervidda og heimebrygga øl - dette er høytidsmat fra Dagali.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 45 minutter
  • location_on Buskerud
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 600 g rakafisk
  • 5 dl tomtebrygg
  • 2 ss sirup

Fremgangsmåte

  1. Start med å ta av skinnet på rakafisken. Fileter og fjern evt. bein. Legg så filetene til side.
  2. Spyl avskjæret i kaldt vann (hode, bein, skinn).
  3. Legg avskjæret i ei gryte, og fyll opp med øl til det dekker. Kok opp og skum av. La dette trekke i ca 15 min.
  4. Sil ifra avskjæret. Vær obs – det blir mye løse skjell.
  5. Hell ølkrafta tilbake i gryta. Tilsett sirup ( gjerne litt mer enn det står i oppskrifta, om en bruker mer enn 5 dl øl for å dekke avskjæret). Kok opp.
  6. Skjær opp filetene i passende stykker (2-3 cm) og la det trekke i krafta i cirka 3 min.

Fiskestykkene legges på lefse som rulles sammen. Ha sausen i en skål og dypp lefsa for hver bit.

Filetene renset frie for skinn og bein

avskjær i gryte

Avskjæret legges i en gryte, og dekkes med tomtebrygg.

Fiskestykkene trekkes i krafta som er kokt på avskjæret.


place
Buskerud

Rettens opphav

Fjellbygdene rundt Hardangervidda hadde tilgang til gode fiskevann, og ørreten var en stor ressurs. Å legge til rak var en måte å konservere fisken på. For å få litt variasjon, laget man rakefisken på flere måter enn å spise den med flatbrød eller kling (lefse). Tidligere ble det brukt mer salt enn det man gjør i dag. Derfor ble rakefisken lagt i vann alt etter hvor salt den var blitt.
Denne retten ble valgt av Dagali Bygdekvinnelag til bygdas Tradisjonsmatskatt i 2017. De forteller at de inviterte bygdas damer til kvinnetreff 8.mars: "Her hadde vi satt tradisjonsmat på agendaen og ba om forslag på spesielle tradisjonsretter fra bygda. Denne retten pekte seg fort ut. Dette har vært en tradisjon for flere familier i bygda i flere generasjoner og er fortsatt i bruk. For noen familier blir det ikke jul eller påske uten denne tradisjonsretten. Opprinnelig har retten antagelig kommet via en familie fra øvre Numedal. Denne retten ble laget på et møte i bygdekvinnelaget på Nordre Aasberg. De har laget sin "vri" på oppskriften. Retten blir brukt av familien 1.juledag og 1.påskedag. Kokt egg ved siden av og tomtebrygg i glasset. Retten er best nylaget og MÅ lages med tomtebrygg."
Det brukes lefse fra øvre Numedal med smør og uten sukker til.