
Rakafisk kokt i øl og sirup
Fjellfisk fra Hardangervidda og heimebrygga øl - dette er høytidsmat fra Dagali.
Middagsretter
Middels
45minutter
Buskerud
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 600 g rakafisk
- 5 dl tomtebrygg
- 2 ss sirup
Fremgangsmåte
- Start med å ta av skinnet på rakafisken. Fileter og fjern evt. bein. Legg så filetene til side.
- Spyl avskjæret i kaldt vann (hode, bein, skinn).
- Legg avskjæret i ei gryte, og fyll opp med øl til det dekker. Kok opp og skum av. La dette trekke i ca 15 min.
- Sil ifra avskjæret. Vær obs – det blir mye løse skjell.
- Hell ølkrafta tilbake i gryta. Tilsett sirup ( gjerne litt mer enn det står i oppskrifta, om en bruker mer enn 5 dl øl for å dekke avskjæret). Kok opp.
- Skjær opp filetene i passende stykker (2-3 cm) og la det trekke i krafta i cirka 3 min.
Fiskestykkene legges på lefse som rulles sammen. Ha sausen i en skål og dypp lefsa for hver bit.



Rettens opphav
Fjellbygdene rundt Hardangervidda hadde tilgang til gode fiskevann, og ørreten var en stor ressurs. Å legge til rak var en måte å konservere fisken på. For å få litt variasjon, laget man rakefisken på flere måter enn å spise den med flatbrød eller kling (lefse). Tidligere ble det brukt mer salt enn det man gjør i dag. Derfor ble rakefisken lagt i vann alt etter hvor salt den var blitt.
Denne retten ble valgt av Dagali Bygdekvinnelag til bygdas Tradisjonsmatskatt i 2017. De forteller at de inviterte bygdas damer til kvinnetreff 8.mars: «Her hadde vi satt tradisjonsmat på agendaen og ba om forslag på spesielle tradisjonsretter fra bygda. Denne retten pekte seg fort ut. Dette har vært en tradisjon for flere familier i bygda i flere generasjoner og er fortsatt i bruk. For noen familier blir det ikke jul eller påske uten denne tradisjonsretten. Opprinnelig har retten antagelig kommet via en familie fra øvre Numedal. Denne retten ble laget på et møte i bygdekvinnelaget på Nordre Aasberg. De har laget sin «vri» på oppskriften. Retten blir brukt av familien 1.juledag og 1.påskedag. Kokt egg ved siden av og tomtebrygg i glasset. Retten er best nylaget og MÅ lages med tomtebrygg.»
Det brukes lefse fra øvre Numedal med smør og uten sukker til.