Ostemasse:
- Kok opp 3 liter melk. Dra kjelen av platen når melken koker og tilsett cirka 1 spiseskje med 35% eddik.
- Rør hele tiden. Ha litt kald melk klar til å dempe overkok. Hvis melken ikke deler seg nok, ha i litt mer eddik.
- Ostemassen skal samle seg og mysen skal være grønn. Ta kjelen av plata. Sil fra mysen. Den skal ikke brukes i gommen, men er fin å bruke i brøddeig.
Jevning:
- Smuldre ostemassen i kasserollen. Ha i rosiner, fløte, sukker, kardemomme og melk og la det småkoke et par minutter til rosinene er knapt møre.
- Sikt så i hvetemelet, og la det småkoke under omrøring i cirka 5 minutter.
Øs den ferdige Kvitgommen opp på fat og glasér med en klatt smør, strø med kanel og sett til avkjøling.
Tips
Gomosten og ferdig gomme kan fryses.
Sukkermengde og krydder kan forandres. Noen liker å smake til med litt anis (1/2 ts) eller litt vaniljesukker.