close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


camera_alt FOTO: Birger Nesholen, Norsk skogfinsk museum
Hillo

Meretes Hillo

Tradisjonsmat fra Finnskogen.

  • local_offer Desserter
  • local_dining Lett
  • timer 20 minutter
  • location_on Hedmark
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 0 ukjent Tyttebær
  • 0 ukjent Sukker
  • 0 ukjent «Mottimjøl» - det vil si «skrädmjöl»

Fremgangsmåte

Tyttebær og sukker røres sammen til rårørte tyttebær.

«Mottimjøl», det vil si «skrädmjöl», røres inn i tyttebæra til en halvtykk blanding.

Serveres som dessert med melk.

I dag brukes det ofte pisket krem eller vaniljesaus til Hillo.


place
Hedmark

Rettens opphav

Oppskriften er delt av Merete Furuberg, tidligere leder av Norsk bonde- og småbrukarlag. Merete er stolt skogfinne, født og oppvokst på Finnskogen, der hun lever som bonde, skogeier og lokalmatprodusent.

Skogfinnene kom inn fra øst, via Värmland og Dalarna, for snart 400 år siden. Det var svedjebruket som drev dem videre til stadig nye områder der det var skog å brenne og så i. De spredte seg over store deler av Østlandet, og de fleste steder er finnene for lengst assimilert i den øvrige befolkningen. Kjerneområdet for den finske bosettinga øst for Glomma skiller seg ut; på Finnskogen lever skogfinnene i beste velgående med en kultur de vil ta vare på.