close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Tid for tradisjonsmat

Når kveldene blir mørkere og lufta kaldere er det perfekt å samles rundt smakfulle og varmende tradisjonsmatretter.

today Publisert: 19.09.2017
create Forfatter: Gunn Sørum
Klikk på de uthevede linkene for å komme til oppskrift.

Høst er sesong for norske grønnsaker, lammekjøtt og vilt, og fortsatt er det mye spennende å høste i jorda, til fjells og i skogen – sjekk for eksempel ut vår oversikt over ville vekster.

For mange av oss er dette også ei tid hvor vi ønsker litt kraftigere kost, og det kan passe fint å hente fram gamle klassikere som kjøttkaker med kålstuing, flesk og duppe eller ferskt kjøtt og suppe.

Vi kommer heller selvsagt ikke unna selveste nasjonalretten vår – fårikål. Visste du at opphavet til denne folkekjære retten hadde en helt annen hovedingrediens enn sau? Du kan lese hele historien sammen med oppskrifta ved å klikke på linken.

Og når det først er sesong for lam kan det også være verdt å prøve mindre kjente varianter, for eksempel lam i karri-epler.


Lite sier høstmat som ei smaksrik og god gryte! Prøv for eksempel vår hjortegryte, hønsefrikasse eller tradisjonsrikt elghakk fra Østerdalen!

Lapskaus er også mat som passer godt på denne tida av året. Bruk det kjøttet og de grønnsakene du har, eller liker best.

elghakk i skål

 


Når det blir kaldere ute er det godt å kunne varme seg på ei god suppe.

Prøv for eksempel rødbetsuppe, potetsuppe med purre eller smakfull ertesuppe kokt på svineknoke – de er rike på både smak og sunne næringsstoffer! Har du vært så heldig å få tak i «skogens gull» er det lite som kan slå ei god suppe med traktkantarell.

Ulike varianter av vellinger og suppe kan også gjøre nytten om du har lyst på noe godt og varmende til kvelds. Surmelkssuppe og bollemelk/klotmjølk er retter med svært lang historie i den norske kosten, men som er vel verdt å lage også i dag.


Fortsatt finner vi et stort mangfold av norsk frukt og grønt i butikkene. Om du vil ta vare på noen av de gode smakene utover høsten og vinteren kan du lese våre beste tips til konservering.

Det er også fint å bruke sesongens råvarer i desserter. Klassikere som tilslørte bondepiker, eplegrøt og trollkrem er enkle, raske og smakfulle desserter.

Høsten er også ei fin tid å teste ut tradisjonsrik bakst og kaker. Vi anbefaler totenkringler, eplekake i langpanne og stikkelsbærkake!