close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Bollemelk

Klepp, klot eller krumme?

Ulike varianter av supper med melboller i, er kanskje den matretten vi har flest forskjellige varianter av her på norsktradisjonsmat.no.

today Publisert: 18.09.2018
create Forfatter: Ingrid Lamark

Vi begynner med melkesuppene. Melkesuppe med melboller i er enkelt – man lager ei enkel røre eller deig som formes til små boller og varmes i kokende melk. Ofte serveres melkesuppa med sukker og kanel. Sannsynligvis er det nettopp derfor den er så vanlig – melka og melet har vært lett tilgjengelig de fleste steder i Norge, og en enkel melkesuppe, velling eller grøt er lett å ty til uansett anledning.

Melkesuppa har dessuten vært servert til ulike måltider – noen ganger som dessert, andre steder som en varmende kveldsmat og noen steder som tilbehør til salt middagsmat.

Variasjoner over temaet finner vi i oppskrifter fra hele landet, og det finnes mange fortellinger om og framgangsmåter på melkesuppe. Ingrediensene i melbollene har variert mye, etter tilgangen på ulike råvarer, hvilken melsort man ville bruke og om suppa skulle være helgemat eller mer hverdagslig.

kleppmelka fra Steigen er bollene laga av både byggmel og hvetemel, sukker, egg og krydra med kardemomme. I bollemelk fra Østfold, bruker man fine, søte melboller av bare hvetemel. I Selbu i Sør-Trøndelag, lager man kleppsuppe med helt enkle melboller av bare byggmel og vann. En annen trønder-variant er kleppsuppa fra Soknedal, der melbollene er med hvetemel, byggmel og sukker – men uten egg. Fra Grytten i Møre og Romsdal har vi oppskrift på krumvelling med melboller av glutenfritt mel.

En enda enklere variant, er å bytte ut melbollene med makaroni og lage makaronivelling – som rett og slett er makaroni kokt i melk og servert med kanel og sukker.

Melbollene holder seg ikke bare til melkematen – vi finner dem også i forskjellige sorter saltmat. Også her kan melbollene være en ganske enkel variant med stort sett bare mel og væske. Men, i saltmaten finner vi også stor variasjon, og melbollene kan fungere nesten som den viktigste delen av middagen.

I Eidsvoll i Akershus finner vi en variant av grønnsakssuppe med klot – og her betyr klot melboller med kraft eller buljong i deigen. På Gran i Oppland er det tradisjon for fersk suppe med klot som «fysemat» i slaktetida, når man hadde ferskt kjøtt. I områdene Fræna og Vassenden i Møre og Romsdal, er kleppsuppa litt spesiell – her skal melbollene også inneholde løk og potet, og de kokes i melk sammen med en svineknoke. I Østre Toten i Oppland heter melbollene krumme – og her er fersk suppe med kjøtt og melboller en ordentlig søndagsmiddag. Og fra Andebu i Vestfold kommer en riktig luksusvariant, nemlig bollegrøt til fersk suppe, som inneholder både mandler, semulegryn og godt med smør.