close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


potetsuppe med purre

Potet- og purreløksuppe

En perfekt suppe til kalde dager.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 40 minutter
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 stk purre
  • 8 stk mellomstore poteter
  • 12 dl olje
  • 1 l vann
  • 1 ts salt og pepper (smak til)

Fremgangsmåte

  1. Rensk og vask purren. Skrell og vask potetene. Skjær alt i småbiter.
  2. Fres purre og poteter i en stor kjele i litt olje eller smør. Fyll på med vann til det dekker grønnsakene.
  3. La det koke i 20-30 minutter til alt er mørt.
  4. Kjør suppen jevn med en stavmikser. Smak til med salt og pepper, og eventuelt en fløteskvett.

Serveringstips

Til denne suppen smaker det veldig godt med stekt torsk. Skjær torskefilet i terninger og stek i olje i varm panne. Smak til med salt og pepper. Legg stekt torsk på toppen av suppa ved servering.


place
Østfold

Rettens opphav

Europeere ble kjent med de søramerikanske potetplatene på 1500-tallet, men det tok lang tid før det ble vanlig å dyrke poteter i hele Norge. På 1700-tallet var det mange prester som tok på seg jobben med å tale varmt for poteten, og gi ut instrukser for hvordan poteter kunne dyrkes og brukes. Disse ble gjerne kalt "Potetprester".
Dyrkingen tok seg opp under napoleonskrigene, hvor det var stor nød i Norge. Kornforsyningen var vanskelig på grunn av handelsblokader, og frost og regn ødela kornavlingene i Norge. Poteten ble redningen.
Potet ble tradisjonelt brukt i mange varianter, som erstatning for korn i bakst, som tilbehør og som her - i suppe
Denne oppskriften ble sendt inn av Hærland Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.