close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Fersk suppe med kjøtt og krumme

Sunn, god og varmende vintermat for små og store.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 2.5 timer
  • location_on Oppland
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 112 kg storfekjøtt, høyrygg med ben
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 stk lite kålhode
  • 3 stk gulrøtter
  • 12 stk sellerirot
  • 1 stk purre
  • 1 stk kålrot
  • 2 ss smør (løksaus)
  • 1 stk løk (løksaus)
  • 3 ss hvetemel (løksaus)
  • 5 dl kjøttkraft (løksaus)
  • 1 ss eddik (løksaus)
  • 212 ss sukker (løksaus)
  • 50 g smør (krumme/melboller)
  • 200 g hvetemel (krumme/melboller)
  • 114 dl kraft eller mel (krumme/melboller)
  • 1 stk egg (krumme/melboller)
  • 1 ss sukker (krumme/melboller)
  • 14 ts salt (krumme/melboller)
  • 14 ts kardemomme (krumme/melboller)

Fremgangsmåte

  1. Ha kjøttet i hele stykker i en kjele. Fyll kjelen med vann til det dekker kjøttet. Kok opp og skum godt av. Dryss over salt og la kjøttet trekke i 2-3 timer under lokk.
  2. Del opp grønnsakene og la de koke med de siste 20-30 minuttene. Kålroten kokes i egen kjele.
  3. Smak til suppen med salt og pepper. Ta av kraft til sausen

Løksaus: 

  1. Finhakk løken og la den surre seg blank i smør. Rør inn mel og spe med varm kraft.
  2. Kok opp og la sausen koke i ca 10 min., smak til med eddik, sukker, salt og pepper. Sausen skal ha en mild sur-søt smak.

Krumme/melboller

  1. Smelt smør, avkjøl litt Tilsett melk/kraft, sammenpisket egg , sukker, krydder og hvetemel. Rør til en litt tykk grøt, la den svelle litt i ca 10 min. med plast over.
  2. Form boller med en skje dyppet i kokt vann. Legg bollene over i den varme suppa og la de trekke der i 5-10 min før det serveres.

Server suppen med grønnsaker og klot i første måltidet, så serveres kjøttet i skiver med kålrot, kokte poteter og løksaus etterpå.


place
Oppland

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Østre Toten Bygdekvinnelag.
En av medlemmene, Randi, forteller at fersk suppe var en typisk søndagsmiddag hjemme hos hennes mor.