close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Karbonader på fat med stekt løk
camera_alt FOTO: Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Karbonader med stekt løk

Til snitter, koldtbord eller til middag - karbonader er lett å like!

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Lett
  • timer 20 minutter
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 500 g karbonadedeig
  • 1 ts salt
  • 12 ts pepper
  • 12 stk potetmel
  • 12 dl vann
  • 3 ss smør eller margarin (til steking)
  • 1 stk stor løk

Fremgangsmåte

  1. Elt karbonadedeigen lett med salt, pepper og potetmel. Rør inn vannet.
  2. Form deigen til 8 store flate kaker. Om du vil kan du lage rutemønster på overflaten med en kniv.
  3. Brun karbonadene på begge sider i smør ved forholdsvis sterk varme. Senk varmen og etterstek i 2-3 minutter.
  4. Skjær løken i ringer og stek i smør på medium varme. For å få ekstra karamellisering av løken kan man strø på litt sukker.

Karbonader er fin middagsmat med poteter, grønnsaker og brun saus, som du finner oppskrift på her (åpner i ny fane).


place
Østfold

Rettens opphav

Ved slakting av dyr skulle hele slaktet brukes - ikke noe måtte gå til spille. Småkjøtt ble hakket og brukt til karbonader og kjøttkaker, sammen med innmat, restekjøtt og lignende. I starten ble det brukt hakkeblokk til å hakke kjøttet, men dette var svært tungt arbeid. Fra slutten av 1800-tallet kom kjøttkverna og lettet arbeidet, og utover på 1900-tallet ble den mer vanlig. I samme periode ble også hermetisering tatt i bruk i større grad, og karbonader var blant rettene som ble nedlagt hermetisk på bokser og glass.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.